Jak wygląda żubr

Żubr (Bison bonasus) to największy żyjący obecnie ssak Europy.

Byki (samce) są większe i silniej zbudowane niż samice.
Ciężar ciała byka waha się od 440 do 920 kg, a wysokość dochodzi do 188 cm. U samców istnieje duża dysproporcja pomiędzy masywnym przodem ciała, a niskim i wąskim tyłem. Mają szczególnie silny kark i szyję.

Żubr PLEO13 lat PszczynaSamiec żubra - byk PLEO 13 lat Pszczyna (fot.Mieczysław Hławiczka)

Krowy (samice) ważą mniej niż samce, ich waga waha się od 320 do 640 kg.

Żubr Platanka 3 lata PszczynaSamica żubra - krowa PLATANKA 3 lata Pszczyna (fot.Mieczysław Hławiczka)


Masywna głowa pełni rolę młyna rozcierającego pokarm. Aby ograniczyć masę głowy, kości czaszki wypełnione są pustymi przestrzeniami, zwanymi zatokami. Głowę utrzymują w górze silne mięśnie przytwierdzone do dużych wyrostków kolczystych kręgów piersiowych, tworząc tzw. „kłąb”.
Żubr ma 14 żeber, o jedno więcej niż bydło domowe.

Szkielet żubraSzkielet żubra

Rogi występują u obu płci, są krótkie, masywne, zwrócone ku przodowi i do środka, u samców ich rozpiętość jest o ¼ większa niż u samic. Rosną przez całe życie, nie rozgałęziają się i nie są sezonowo zrzucane. W trakcie ataku żubr uderza bokiem głowy, zadając cios rogiem od dołu do góry.

Zbliżenie rogu żubraZbliżenie rogu żubra

Sierść jest gęsta, barwy brunatno-szarej, dłuższa na przedzie ciała, na zadzie krótsza. Dłuższe włosy na dolnej części szyi i podgardla tworzą „brodę”, na przedniej części grzbietu długi włos tworzy „grzywę”, włosy w tyle głowy tworzą szeroki czub. Policzki, okolice warg i koniec ogona są ciemniejsze od reszty ciała. Żubry mają w ciągu roku dwa rodzaje sierści: letnią i zimową. Pora linienia  jest bardzo różna, najczęściej jest to przełom lutego i marca. Sierść zimowa wypada najpierw na szyi, bokach i nogach. W końcu lipca żubry mają już tylko okrywę letnią.

Zbliżenie sierści żubraZbliżenie sierści żubra

Racice  stosunkowo małe o pokroju sierpowatym, przednie długości około 18 cm. i szerokości 15 cm. Tylne racice mniejsze o kilka centymetrów. Długość kroku w stępie ok. 1 metra.

Ogon
o długości od 60 do 80 cm zakończony  jest kępką dłuższych i ciemniejszych włosów, tzw. pędzlem.

Zmysły żubra


Żubr ma dobry wzrok i węch. Wykorzystuje te zmysły podczas poszukiwania pokarmu, czuwania nad bezpieczeństwem młodych, a byki podczas rui. Samica z młodym potrafi wyczuć człowieka zanim go zobaczy.

Głos żubra ograniczony jest do specyficznego głosu zwanego chruczeniem. Usłyszeć go można od matki nawołującej lub ostrzegającej młode oraz od byka podczas okresu rujowego.